Geschiedenis van Van Dobben
Geschiedenis
1945 — Oprichting Eetsalon Van Dobben
In de wereld van de Croquet is 28 juni 1945 een historische datum. Op die dag opende Aat van Dobben samen met zijn latere echtgenote Eugenie Laaper in hartje Amsterdam een broodjeszaak. De naam van het bedrijf luidde “Eetsalon Van Dobben”.
Lees meer: 1945 — Oprichting Eetsalon Van Dobben
In de wereld van de Croquet is 28 juni 1945 een historische datum. Op die dag opende Aat van Dobben samen met zijn latere echtgenote Eugenie Laaper in hartje Amsterdam een broodjeszaak. De naam van het bedrijf luidde “Eetsalon Van Dobben”. Eugenie werkte ten tijde van de bevrijding in een broodjeszaak elders in Amsterdam. Daar ontmoette zij een leuke jongeman, die het vlees leverde, Aat van Dobben. Aat kon een pandje huren aan de Korte Regulierdwarsstraat, waar hij een eetzaak wilde beginnen. Dat sprak Eugenie ook erg aan en ze besloten samen in zee te gaan. Niet veel later trouwden ze. De Croquet stond al vanaf het begin op het menu. De bereiding van de Croquetten vond plaats in de Kerkstraat. De fietsenmakerij, die tegenover de Eetsalon was gevestigd, had telefoon. Van daaruit werden de bestellingen aan de keuken (in de Kerkstraat) doorgeven. Warm gehouden door middel van houtskool, kwamen de Croquetten dan naar de broodjeszaak. Sinds de opening in 1945 is Eetsalon Van Dobben snel uitgegroeid tot een begrip. De luxe lunchroom, die zijn faam oorspronkelijk te danken heeft aan de Van Dobben Croquetten, werd al snel na de opening een pleisterplaats voor artiesten, voetballers en vele andere Amsterdammers.
1950 — Opening 2e en 3e broodjeszaak
Begin 1950 richtten Aat en Augenie van Dobben in het naastgelegen pand, op nummer 7, een tweede broodjeszaak in. Daarboven kwam een keukentje, waar de Croquetten werden bereid. Dat scheelde in de aanschaf van houtskool.
Lees meer: 1950 — Opening 2e en 3e broodjeszaak
Begin 1950 richtten Aat en Augenie van Dobben in het naastgelegen pand, op nummer 7, een tweede broodjeszaak in. Daarboven kwam een keukentje, waar de Croquetten werden bereid. Dat scheelde in de aanschaf van houtskool. In 1958 openden zij nog een winkel op nummer 9. De Van Dobbens hadden daarmee drie eetsalons onder één dak. Vanwege de groeiende klandizie waren ze genoodzaakt om tot uitbreiding over te gaan. Het samenvoegen van de drie pandjes tot één zaak was geen optie. Om uit te breiden en te verbouwen moest je een tijd lang dicht en dat was, zeker in die tijd, niet mogelijk.
1986 — Samenvoeging 3 broodjeszaken
In 1986 werden de panden Korte Regulierdwarstraat 7 en 9 uitgebroken tot één zaak. Vier jaar later kwam daar ook nummer 5 bij en kreeg de Eetsalon Van Dobben haar huidige interieur. Deze samentrekking viel samen met een grootscheepse renovatie van het 17e eeuwse pand.
Lees meer: 1986 — Samenvoeging 3 broodjeszaken
In 1986 werden de panden Korte Regulierdwarstraat 7 en 9 uitgebroken tot één zaak. Vier jaar later kwam daar ook nummer 5 bij en kreeg de Eetsalon Van Dobben haar huidige interieur. Deze samentrekking viel samen met een grootscheepse renovatie van het 17e eeuwse pand. Inmiddels had Arnold van Dobben, zoon van Aat en Eugenie, de zaak overgenomen. In 1990 toen Eetsalon Van Dobben haar 45 jarig jubileum vierde, waren er op zijn minst al 15 miljoen Croquetten gemaakt. De Croquetten werden toen nog steeds gemaakt in het keukentje op de eerste verdieping boven de winkel.
1992 — Landelijke distributie
In 1992 bereikte de Van Dobben croquet een nieuwe mijlpaal. Arnold van Dobben werd benaderd door snackfabrikant Laan Snacks in Oostzaan. Zij vroegen of er belangstelling was om de Croquetten buiten de winkel in geheel Nederland te gaan verkopen.
Lees meer: 1992 — Landelijke distributie
In 1992 bereikte de Van Dobben croquet een nieuwe mijlpaal. Arnold van Dobben werd benaderd door snackfabrikant Laan Snacks in Oostzaan. Zij vroegen of er belangstelling was om de Croquetten buiten de winkel in geheel Nederland te gaan verkopen. Hoewel Arnold zeker dacht, dat er plek zou zijn voor zijn Croquet op de markt, was het een lastige beslissing om zaken uit handen te geven aan een externe partij. In die tijd begon ook het HACCP-verhaal steeds meer te gaan spelen. En dat zou wel eens een probleem kunnen worden, aangezien de Croquetten nog steeds in het kleine keukentje boven de winkels werden gemaakt. Eind 1992 zijn Arnold van Dobben en Laan Snacks met elkaar in zee gegaan. De snackfabrikant kreeg toestemming om de receptuur van de Van Dobben Croquet te gebruiken, terwijl Arnold van Dobben eigenaar bleef van de merknaam.